Minder mysterieus nu

Heb ik net twee ‘N Gamer’-pagina’s geschreven over de vraag wat Nintendo’s mysterieuze nieuwe product zou kunnen behelzen, komt men vandaag doodleuk met een officiële aankondiging. Gelukkig heeft Nintendo nog niet zo gek veel bekendgemaakt, zodat mijn artikel mysterieus kan blijven en ik alleen wat aanpassingen door hoef te voeren. Deze ‘derde pilaar’ naast Game […]

Heb ik net twee ‘N Gamer’-pagina’s geschreven over de vraag wat Nintendo’s mysterieuze nieuwe product zou kunnen behelzen, komt men vandaag doodleuk met een officiële aankondiging. Gelukkig heeft Nintendo nog niet zo gek veel bekendgemaakt, zodat mijn artikel mysterieus kan blijven en ik alleen wat aanpassingen door hoef te voeren.

Deze ‘derde pilaar’ naast Game Boy Advance en GameCube draagt de werknaam Nintendo DS, voor ‘Double Screen’. Het wordt een draagbare spelcomputer met twee schermen. Dit geeft spelontwerpers het voordeel dat ze de actie uit twee hoeken kunnen laten zien. Denk aan een voetbalspel met tegelijk een overzicht van het veld én interessante close-ups. Fans hebben het al over een ‘Zelda’-game waarin je simultaan twee dimensies zou kunnen doorzoeken. Kortom, mogelijkheden te over.

De schermpjes van de DS zijn waarschijnlijk dezelfde als dat ene scherm op de GBA SP, met hetzelfde type verlichting. Om dit alles aan te zwengelen zitten er twee processoren in het apparaat. Op welk opslagmedium de games precies komen te staan is nog niet volledig duidelijk, Nintendo heeft het over ‘Semiconductor Memory’ van maximaal een gigabit, oftewel 128 MB. Dit tegenover de 32 MB van de grootste GBA-carts.

De Nintendo DS sluit aardig aan op mijn theorie dat dynamische 3D-camera’s, waarbij het perspectief constant verandert, niet geschikt zijn voor kleine schermpjes. Het scherm van een draagbare spelcomputer staat niet stil en zeker ‘on the go’ gebeurt er teveel omheen. Veel mensen krijgen van zo’n onrustig beeld motion sickness en í­edereen vindt het irritant. Ik neem aan dat Sony voor de PlayStation Portable komt met oplossingen als rustige camera’s en het geheel tonen van spelomgevingen. Nintendo heeft wat dit betreft een troef in handen: twee rustige of statische schermen geven samen een dynamisch beeld van een spelomgeving.

De Nintendo DS schijnt nog meer unieke eigenschappen te hebben, die allemaal onthuld worden in mei, op de E3-gamevakbeurs in Los Angeles. Minstens zo interessant zijn het ontwerp van het apparaat en de eerste lichting DS-games. Die beantwoorden een belangrijke vraag: wordt dit een übercoole, dure gadget of gaat Nintendo het als speelgoed positioneren?

En nog iets: een handheld met twee schermpjes klinkt verdacht veel als een verkapte GBA-opvolger en een gimmick bovendien. Nintendo houdt vol dat het duidelijk zal zijn dat het om een aparte, volwaardige productlijn gaat. We zullen zien.