Politiek correct

Vandaag was een dag waarop ik werd geconfronteerd met de gevolgen die mijn naïëve openheid (lees: politiek incorrect gedrag) soms kan hebben. Vandaag was ook een dag die volledig rond Controllerboy draaide. Vandaag is daarom een dag van ommezwaai, van ongebreidelde revolutie. Jawel dames en heren, ik heb het licht gezien. Vanaf vandaag ga ik het helemaal anders doen.

Nouja, laat ik ook eigenlijk niet te hoog van de toren blazen. Ik ben sinds het begin zoekende geweest naar een fijne vorm voor Controllerboy en ik heb een boel gekke sprongen gemaakt in pogingen om te stuiten op ‘het ding dat werkt’, met de bijbehorende hits and misses. Vandaag snap ik hoogstens een beetje beter waar ik naartoe wil.

Ik draai deze log nu vier en een halve maand en hij is altijd bedoeld geweest voor september en verder, voor de tijd dat mijn eerste boek in de belangstelling komt te staan, ‘Toiletten’. Het webadres van Controllerboy komt in die roman te staan en hopelijk ook in publicaties over die roman.

In andere woorden, in het oog van het publiek zou ik graag ‘Niels ’t Hooft, die jongen van dat wc-boek en van die log’ willen zijn.

En daarnaast zou ik graag ‘Niels ’t Hooft, die jongen die zo grappig, scherp en slim kan schrijven’ willen zijn.

Ik heb geen flauw benul van wat er gaat gebeuren vanaf september en hoe mijn leven gaat veranderen (de kans is groot dat er voorlopig heel weinig zal gebeuren), maar er is één ding dat ik alvast in de hand heb en dat is deze log.

Ik roep altijd dat je moet handelen naar wat je wilt, niet naar wat je bent of wat je hebt, als het gaat om dit soort immateriële zaken. En dus moet Controllerboy maar eens de log worden van die jonge schrijver die zulke grappige, scherpe en slimme dingen pent. Dat betekent dat ik minder gevoelig liggende dingen zomaar moet roepen, meer tijd moet nemen voor mijn stukjes en beter moet nadenken over het publiek dat ze gaat lezen. Tot nu was Controllerboy ‘slechts een log’, en dat woordje ‘slechts’, dat moet er maar eens vanaf.

Mijn dank gaat uit naar mijn muze, Dimme, die te wijs is voor zijn leeftijd en die me aan teveel briljante inzichten heeft geholpen gedurende het ruime jaar dat ik hem nu ken. Vanmiddag had ik een verhelderend gesprek met hem.

Een van de interessante punten waar Dimme mee kwam is dat er nooit eens iemand is die hier een beetje commentaar levert. Ik hoor iedereen altijd over de leuke dingen, maar er is niemand die eens roept dat ‘ie iets stom vindt. Dit, terwijl ik heel verschillende soorten stukjes heb geschreven. Op zich is dat ook wel logisch, want als je iets niet leuk vindt, dan lees je het niet, en als je het wel leuk vindt, dan zeg je daar iets over. Toch zou ik graag eens serieuze feedback krijgen over wat werkt en wat niet werkt. Ik ga zelf in ieder geval beter mijn best doen om wat meer lijn en wat meer kwaliteit te brengen in mijn inhoud.

Zoals ik al zei, het was me wat vandaag met Controllerboy-gerelateerde zaken en een van de dingen die ik vandaag geleerd heb is dat ik hier maar beter niet kan vertellen wat dat precies voor zaken zijn.

Wat ik wel kan onthullen is dat het vandaag waanzinnig druk was op Controllerboy, om precies te zijn de drukste dag ooit, met 393 pageviews. Nog een reden om serieuzer te worden. Hoe het precies komt weet ik niet, maar het zou kunnen komen doordat Walter van den Berg naar me gelinkt heeft. Walter van den Berg, een meneer die bijzonder aangenaam kan schrijven, die ik om die reden heb verwezen naar mijn literair agent, waardoor ‘ie binnenkort misschien ook wel zo ver is dat hij iets kan publiceren. Als dat lukt, dan ken ik een collega-schrijver.

Tenslotte heb ik Controllerboy vandaag natuurlijk verblijd met een restyling, op veler verzoek met wat meer zomerse kleuren. Ze doen me denken aan zo’n glazen potje met talloze laagjes krijtgekleurd zand erin. Ook heb ik aparte pagina’s gemaakt voor onder andere mijn bedrijf en mijn boek. Het was nog een heel gedoe om de knoppen neer te zetten zoals ze nu rechts van de hoofdpagina staan, en zoals ze er nu uitzien had ik ze ook niet bedoeld. Dit met dank aan Internet Explorer, die bepaalde functies in versie 5 op de Mac wel ondersteunt en in versie 6 op de pc niet. Heel frustrerend.