Het absolute middelpunt

Wat een sneeuw! De oude gracht lijkt wel een sprookje, nu het donker is geworden, de storm is gaan liggen en die dikke witte pakken alleen door de straatlantaarns worden verlicht.

Voor mij was een en ander vanmiddag aanleiding om een nieuwe fiets te gaan kopen, met een iets groter budget dan de vorige keer, omdat de boel toen net een tikje te snel uit elkaar viel. Voor 85 euro heb ik een prachtig exemplaar weten te bemachtigen: een damesmodel met terugtraprem, geen versnellingen, werkend achter- en voorlicht, een bel; precies zoals ik het graag heb.

Tweedehands fietsen koop je in Utrecht bij de fietsenstalling aan de Catharijnesingel, die ene recht onder de bioscoop bij het station. Daar kwam ik ook nog tot een frappante ontdekking: een glimmend plaatje aan de muur dat claimt dat juist deze fietsenstalling op het absolute middelpunt van Nederland is gebouwd.

Ik had daar een paar weken geleden nog over geschreven in een van de eerste hoofdstukken van mijn nieuwe boek (heel toevallig getiteld ‘Sneeuwdorp’): dat Utrecht Centraal dan wel het middelpunt is van Nederland qua treinen, maar dat het echte middelpunt van ons landje vast ergens anders zou liggen.

De vraag is nu: zou de hoofdrolspeler van mijn boek ooit in die fietsenstalling zijn geweest?