iTunes Music Store

Ik geloof in Steve Jobs, breun niet. Dat levert leuke discussies op.

Vandaag heeft Apple’s charismatische voorman naast nieuwe iPods en iTunes 4 de iTunes Music Store aangekondigd. “Napster heeft bewezen dat internet gemaakt is om muziek te downloaden”, aldus mijn grootste held naast Shigeru Miyamoto. En dus gaat hij met Apple nu legaal downloadbare muziek aanbieden, voor 99 dollarcent per liedje, met gratis previews, in AAC-formaat dus van hogere kwaliteit dan MP3, met een plaatje van de albumhoes erbij… en voorlopig alleen te gebruiken door Amerikanen.

Apple heeft deals met alle vijf de grote platenmaatschappijen en Steve Jobs heeft zijn nieuwe speeltje persoonlijk gedemonstreerd aan Mick Jagger.

Ik geloof in Steve Jobs, breun niet. Mensen zijn gewend dat muziek downloaden gratis is, zegt breun. Dus gaan ze dit niet doen. Ik zeg: de reden waarom iedereen Kazaa gebruikt, is omdat er geen gemakkelijk, veilig, leuk én legaal alternatief was. Tot vandaag. Daarnaast: deze dienst is voor Apple al succesvol als een fractie van de Kazaa-gebruikers het gebruikt. Bovendien denk ik dat innovaties als deze mensen naar het Macintosh-platform gaan lokken. Apple heeft nu 3% van de pc-markt in handen en maakt daar (meestal) winst mee; stel je eens voor wat er gebeurt met Apple’s resultaten als dat marktaandeel met ook maar één procent groeit.

Ach ja, het hele verhaal is eigenlijk al helemaal goed uitgelegd in dit artikel van het tijdschrift Fortune.

Geloof jij al in Steve Jobs?