Muziek en film op PSP

Sony komt eind 2004 met een draagbare spelcomputer. De PSP wordt feitelijk een PlayStation voor in je broekzak. Grote kans dat het een stijlvol apparaatje met blitse marketing en toffe spellen wordt. Dat is goed nieuws, want Nintendo is met de Game Boy al jaren monopolist in deze markt en een beetje concurrentie zorgt vaak voor lagere prijzen en een hoger kwaliteitsniveau.

Maar zoals het Sony gebruikelijk is, heeft men een veel bredere visie voor de PSP. Dit wordt geen simpele videogamespeler, er is zelfs een heel nieuw opslagmedium voor bedacht. De Universal Media Disc (UMD) is een schijfje in een caddy (zoals Mini Disc) waar vier gigabyte aan informatie op past. Iets minder dan een dvd, maar nog steeds genoeg voor een een videogame van epische proporties.

Het opvallende: Sony wil niet alleen games gaan uitgeven voor de PSP, er moeten ook UMD’s op de markt komen met muziek en films. Chris Deering heeft zelfs al uitspraken gedaan over de prijs van dergelijke schijfjes. Op zich een mooi en vooruitstrevend concept, hoor. Ongetwijfeld kan een hip multimedia-apparaat flink aan de weg timmeren voor beeldspellen als algemeen geaccepteerde vorm van entertainment, net zoals de PlayStation en de PS2 dat eerder deden. Toch geloof ik er nog niet in. Waarom zouden uitgevers van muziek en films (naast Sony zelf) hun portfolio overhevelen naar een medium als UMD, dat zelfs bij een succesvolle lancering te kampen zal hebben met een miniscule userbase ten opzichte van cd- en dvd-spelers?

Als Sony komt met een gemakkelijke manier om dvd’s en mp3’s of muziek-cd’s over te zetten naar een UMD, dan zie ik wel heil in de PSP als multimedia-apparaat, maar anders denk ik dat het stiekem toch gewoon een gameconsole wordt.