Tweede kans voor kuiken

In de hoogtijdagen van GameSen leek het me een goed idee om iets te doen met Nederlandse teams die videogames maken. Daar waren er weinig van, maar de teams die ik kon vinden nodigde ik uit voor een interview. Ik wil hier vertellen wat er meteen uit het eerste interview voortkwam. Maar om het contrast te vergroten, vertel ik eerst over het tweede (en laatste) interview.

Het tweede interview was met een door Twinning gefinancierd bedrijfje dat werkte aan een realtime strategiespel voor de pc. Het team was gevestigd in Enschede en het gesprek vond niet lang na ‘de ramp’ plaats. Ik herinner me nog hoe ik de lange treinreis er naartoe best een beetje eng vond. Niet dat ik uiteindelijk weggevaagde gebouwen heb gezien, natuurlijk. Hoe dan ook, het spel sprak me niet aan en hoewel de mensen vriendelijk waren, leken ze vooral bezig met de technische kant. Men had al een vergevorderde 3D-spelmotor, maar er was nog totaal geen gameplay geïmplementeerd. Er was nog niet eens een visie over hoe het allemaal zou gaan werken! Om een lang verhaal kort te maken, het betreffende spel is nooit afgemaakt en het team is opgeheven.

Het eerste interview was met Collin van Ginkel en Martijn Reuvers van two tribes; twee jongens uit Harderwijk die druk werkten aan Toki Tori voor de Game Boy Color. Het klikte meteen: Collin en Martijn hadden de juiste games gespeeld, zich door de juiste ontwikkelaars laten inspireren en hun spelletje was met een uitzonderlijk gevoel voor detail in elkaar gezet. Niet verwonderlijk dat het door Capcom werd opgepikt en uitgegeven. Jammer genoeg was dit pas in de tijd dat iedereen van de Game Boy Color naar de Game Boy Advance switchte en zo kon het gebeuren dat een heel knap spel ondersneeuwde.

Ach ja. Het interview was leuk, het spel was leuk, ik raakte bevriend met Collin, en two tribes ging zelfs een samenwerking aan met CodeGlue, het programmeerbedrijfje van Maurice Sibrandi en Peter de Jong; de technische breinen achter GameSen. Onder andere door die samenwerking krijgt Toki Tori nu een tweede kans, want het spel is net verschenen op de Pocket PC. Versies voor allerlei telefoontjes zijn al uit of volgen binnen afzienbare tijd. De recensies, zoals deze, zijn weer net zo lovend. En terecht.