Toiletten

Kleine roman, vernieuwende iPad-app

ToilettenEr zijn zeker drie manieren om mijn debuut te lezen:

  1. Download de gratis iPad-app
  2. Download het gratis luisterboek
  3. Bestel het papieren boek bij mij voor € 7,50 ex. verzendkosten

Wat de pers zei

“Een ontwapenend boek. De kracht is de consequent naïeve verteltoon van ’t Hooft, die hij zo ver doorvoert dat het een stijl wordt.” – De Groene Amsterdammer

“Een bijna hyperrealistische novelle, met vaart en zeker ook plezier geschreven.” – de Volkskrant

“Grappig.” – Cosmopolitan

“Zo’n jonge jongen. En dan zo’n debuut. Toch bijzonder.” – Nieuwe Revu

“Alles, van de hoogste vervoering tot de diepste wanhoop, leidt de jonge Nederlandse schrijver uit het eenvoudigste materiaal af. Met weinig woorden en met doelgerichte humor.” – Die Zeit

Toiletten voor iPad

Toiletten voor iPad

Eind 2003 kwam mijn debuutroman Toiletten uit, waarin een jong stel gaat samenwonen in een klein appartement waar vreemd genoeg twee wc’s zijn. Het boek werd genomineerd voor de Debutantenprijs 2004 en kreeg een Duitse vertaling.

Tien jaar later is er de jubileum-app, waarin je Toiletten op een nieuwe manier leest: met focusblokken. Tik je onder in beeld, dan komt het volgende blok uitvergroot naar boven. Luister je liever? Met de afspeelknop zet je stemacteur Sjors Houkes aan het werk.

Download Toiletten voor iPad gratis in de App Store. iOS 7 vereist.

Boek uit? Recenseer het in de App Store of op Goodreads, en mail/tweet me je feedback of vragen. Ik hoor graag van je!

Een goed wc-boek

ToilettenToiletten (84 bladzijdes, knalroze kaft) was ooit bedoeld als een goed wc-boek. Een verademing na alle wijzespreuken- en moppenboeken, maar nog steeds één hoofdstuk per boodschap.

Het boek verscheen in 2003 bij Querido en een jaar later bij Reclam Leipzig. Het werd genomineerd voor de DebutantenPrijs 2004, en goed ontvangen door critici. In Duitsland kwam er een tweede druk.

In 2006 werd Toiletten bijna aan gort gemaald. Bijna, ja. Van mijn reddingsactie zijn nog zo’n 150 exemplaren over. Hebben? Mail me je adres, dan stuur ik je een boek voor € 7,50 ex. verzendkosten.

Een nieuwe manier van lezen op de iPad

Deze app komt voort uit onvrede over de staat van e-readers en lees-apps. Was er niet iets beters te bedenken dan scrollen of pagina’s omslaan? Ik dacht van wel, en ben gaan samenwerken met Codeglue om een prettiger leesmechanisme te ontwikkelen.

Toiletten

Het resultaat is lezen met focusblokken, waarvan de eerste versie te vinden is in de Toiletten-app. Om verder te gaan is onderin beeld tikken genoeg. Het volgende tekstblok schuift dan uitvergroot naar boven.

Je hoeft dus niet constant te scrollen of pagina’s om te slaan, waarbij de bladzijde vaak halverwege een woord of zin eindigt. Al kún je wel scrollen, mocht je iets willen teruglezen of overslaan. Je tikt dan simpelweg op de tekst om het gewenste blok uit te vergroten. Kortom, focusblokken maken lezen op een iPad rustig en dynamisch tegelijk.

Wil je naar het boek luisteren, dan is dat ook mogelijk. Tik op de afspeelknop, rechtsboven in beeld, om stemacteur Sjors Houkes aan het werk te zetten. Hij begint met voorlezen bij het tekstblok dat op dat moment in focus is. Vervolgens springt hij automatisch naar het volgende blok en naar het volgende hoofdstuk. Tik je op een ander blok, dan gaat Sjors daar verder.

De voor- en achterfoto’s in de app zijn gemaakt door Karlien ’t Hooft.

Geen iPad? Je kunt ook het MP3-luisterboek downloaden, voorgelezen door Sjors Houkes.