Toiletten

Een goed wc-boek

ToilettenToiletten (84 bladzijdes, knalroze kaft) was ooit bedoeld als een goed wc-boek. Een verademing na alle wijzespreuken- en moppenboeken, maar nog steeds één hoofdstuk per boodschap.

Mijn debuutroman, over een jong stel dat gaat samenwonen in een klein appartement waar vreemd genoeg twee wc’s zijn, verscheen in 2003 bij Querido en een jaar later bij Reclam Leipzig. Het werd genomineerd voor de DebutantenPrijs 2004, en goed ontvangen door critici. In Duitsland kwam er een tweede druk.

In 2006 werd Toiletten bijna verwerkt tot wc-papier. Bijna, ja. Van mijn reddingsactie zijn er nog een paar over, dus wil je er een hebben, stuur me dan een berichtje.

Wat de pers zei

Toiletten“Een ontwapenend boek. De kracht is de consequent naïeve verteltoon van ’t Hooft, die hij zo ver doorvoert dat het een stijl wordt.” – De Groene Amsterdammer

“Een bijna hyperrealistische novelle, met vaart en zeker ook plezier geschreven.” – de Volkskrant

“Grappig.” – Cosmopolitan

“Zo’n jonge jongen. En dan zo’n debuut. Toch bijzonder.” – Nieuwe Revu

“Alles, van de hoogste vervoering tot de diepste wanhoop, leidt de jonge Nederlandse schrijver uit het eenvoudigste materiaal af. Met weinig woorden en met doelgerichte humor.” – Die Zeit

ToilettenEen experimentele lees-app

In 2013, 10 jaar na de oorspronkelijke uitgave, was er de gratis Toiletten-jubileum-app voor iOS 7, waarmee ik experimenteerde met een nieuwe manier van lezen (die later leidde tot Immer). Codeglue verzorgde het programmeerwerk, Karlien ’t Hooft maakte een nieuw omslag en Sjors Houkes sprak het ingebouwde audioboek in.

Vanwege achterstallig onderhoud is de app helaas niet meer in de App Store te vinden. Hier staat nog wel de promovideo: