Achteraf

Achteraf is het makkelijk praten. Daarom doe ik het graag. Het is iets meer dan een jaar geleden dat mijn Nintendo-blad ‘n3 Nintendo Magazine’ ontplofte en ik denk er de laatste tijd regelmatig aan terug. Ik vraag me af wat ik, los van de zakelijke afhandeling met de uitgeverij, beter had kunnen doen. Hoe had […]

Achteraf is het makkelijk praten. Daarom doe ik het graag. Het is iets meer dan een jaar geleden dat mijn Nintendo-blad ‘n3 Nintendo Magazine’ ontplofte en ik denk er de laatste tijd regelmatig aan terug.

Ik vraag me af wat ik, los van de zakelijke afhandeling met de uitgeverij, beter had kunnen doen. Hoe had n3 sneller succesvoller kunnen worden? Ik wil het niet hebben over de unieke stijl van het blad. Dat heb ik al genoeg gedaan. Conclusie: er waren voorstanders en tegenstanders.

De afgelopen week was ik zo vol van ‘Suske & Wiske’ dat ik in een vlaag van verstandsverbijstering het Vlaamse blaadje ‘Stripnieuws’ kocht. Nog geen veertig pagina’s voor vijf euro en achteraf niet bijzonder veel interessante artikelen. Maar ja, toen ik dat ontdekte had ik het mooi gekocht.

‘N Gamer’, het nieuwe Nintendo-blad van het Haarlems Uitgeef Bedrijf, is ook al zo duur. Daar staan een gelijmde kaft, beter papier en iets meer pagina’s tegenover, maar van wat ik in de wandelgangen hoor zijn de verkopen vergelijkbaar.

n3 daarentegen kostte net iets meer dan drie euro. Het idee was om tegen bodemprijs een toegankelijk blad te verkopen. Om dit haalbaar te maken werd het blad gedrukt op een soort wc-papier.

Kennelijk werkt het zo dus niet. Blijkbaar hangt de prijs van een tijdschrift af van de breedte van je doelgroep. Zodoende zijn ‘Donald Duck’ en ‘Nieuwe Revu’ cheap, terwijl mensen wat meer willen betalen voor special interest bladen over strips en Nintendo-spelletjes.

Nog zoiets: toen n3 begon, vond ik het not done om het blad minder dan maandelijks uit te brengen. Dan verloren de kopers het toch uit het oog? Wat bleek: het zomernummer, dat twee maanden in de winkel lag, werd de bestverkochte n3 ooit. Ook N Gamer en broertje ‘Xbox Magazine’ lijden nauwelijks onder onregelmatige verspreiding.

Achteraf had het enorm gescheeld. Samen met de vormgever n3 produceren was iedere maand een helse klus, waarbij werken in het weekend en tot diep in de nacht eerder regel dan uitzondering was. Met twee maanden productietijd was het ineens een ontspannende ervaring geweest. En het had vast ook gescheeld qua advertentiewerving.

Maar ja… achteraf is het makkelijk praten.