Castlevania bij Boekarest

Ook fan van de Castlevania-videogames van Konami? Al vele malen redde ik de wereld uit de klauwen van de eens-in-honderd-jaar-herrijzende snode vampier Dracula, in zijn trouwe kasteel, vanuit de schoenen van een van de vele vampierjagers die de reeks rijk is; vaak gewapend met een zweep en anders minstens een kloek zwaard. Dat kasteel bleek steeds weer een waanzinnig doolhof vol geheimen, wat het leuk maakte om iedere hoek uit te kammen. De mooiste versie? Castlevania: Symphony of the Night voor de Sony PlayStation. Moeilijk te verkrijgen, maar iedere euro dubbel en dwars waard. Let vooral op de schitterende muziek.

De boeken, films en videogames over Dracula baseren zich allemaal op een snode man die ooit echt leefde: Graaf Vlad V van Walachije, Dracul voor vrienden (‘de duivel’). Hij woonde ergens in Transsylvanië, in het huidige Roemenië.

Ik zat vandaag in de trein en las toevallig het gratis wegwerpkrantje Spits, toen mijn oog viel op een bericht met de opvallende titel: “Dracula-pretpark vlak bij Boekarest.” Wat blijkt? Men is van plan een heus attractiepark op te bouwen rond de Dracula-legende. Het is zelfs een omstreden park; het zou aanvankelijk komen te staan op de heuveltop waar Vlad himself in de vijftiende eeuw woonde. Deze heuvel ligt echter bij het stadje Sighisoara, dat er nog helemaal authentiek middeleeuws aan toe schijnt te zijn. Na veel klagende Roemenen wordt het park nu iets dichter bij de bewoonde wereld aangelegd: vlakbij hoofdstad Boekarest.

Klinkt op zich allemaal tof, al weet ik niet of het nou wel zo’n goed idee is. Want op de een of andere manier durf ik helemaal niet naar dat park. Stel Graaf Dracula staat echt iedere eeuw op uit de dood!