Catan-statistieken

Speciaal voor jou als je het bijhield: gisteravond tussen acht uur en tien voor half twee heb ik nog een keer of honderd Kolonisten van Catan gespeeld. Van die keer of honderd heb ik welgeteld nul keer gewonnen. Wat het totaal van gewonnen potjes brengt op… nul. Laat ik maar accepteren dat het me gewoon niet gaat lukken. Ik heb het talent niet. Hopelijk heb ik wel talent voor kritische spelanalyses. Komt ‘ie.

Resource management (grondstoffen verzamelen en later uitgeven) blijft een leuk gameplay-element, maar ik vind dat teveel afhankelijk is van kans (de worp van de dobbelstenen). Bovendien laat de opzet van het spel naar mijn smaak net te weinig ruimte om je eigen stempel te drukken op het spelverloop. Zo heeft de aanvankelijke opstelling van je begindorpjes een enorme, niet te voorziene impact op de rest van het spel. Ook andere keuzes die je maakt, zoals, ‘spaar ik voor een weg, een dorp, een stad of een kanskaart’, hebben gevolgen die mijn insziens niet duidelijk genoeg te voorspellen zijn. Tenslotte vind ik het speldoel wat gekunsteld en abstract. Soms voelt het spel nog helemaal niet ‘af’ als iemand tien punten heeft, en wat betekent dat eigenlijk, tien overwinningspunten?

Of ik heb het mis en je hebt het spel wel zelf in de hand, wat betekent dat ik Catan gewoon nog niet begrepen heb. Wat ook wel weer zou kloppen met mijn winst:verlies-ratio.