CSS is je vriend

Mensen hebben hobby’s nodig. Sommige mensen gaan tafeltennissen, andere mensen verzamelen postzegels uit exotische landen.

Ik ben sinds een paar dagen CSS aan het leren.

CSS. Cascading Style Sheets, een protocol dat ontwerpers veel meer vrijheid verschaft over de opmaak van een internetpagina. Ieder stukje code van je pagina wordt een element, dat je net zo veel eigenschappen kunt meegeven als je wilt. Hoe groot en dik de letters worden; hoe groot en in welke kleur de achtergrond moet verschijnen; op welke plek van de pagina het element überhaupt moet staan. Of ‘ie mee moet bewegen als je naar beneden scrollt of dat ‘ie gewoon moet blijven staan. Je kent het wel.

Natuurlijk gebruikte ik deze Style Sheets al een aantal jaren, maar nooit benutte ik ze ten volle. Ik had simpelweg nooit de tijd, het geduld of de zin om me erin te verdiepen. Tot nu, want ik was op zoek naar een hobby. Inmiddels is de site die je nu leest veel korter qua bestandsgrootte, wat wellicht fractioneel scheelt qua laadtijd, en bovendien kan ik ‘m nog ietsje gemakkelijker aanpassen. Als ik de kleuren en de foto bovenaan wil veranderen, bijvoorbeeld.

Ik heb hier nog lang niet alle mogelijkheden van CSS benut, maar ik begrijp nu de basis en kan enigszins omvatten wat je er allemaal mee zou kunnen doen. Da’s dus voor de volgende site. En ik krijg de smaak al te pakken hoor. Nog even en ik ga zomaar leren programmeren.