De stem van Mario

Ik heb nog niet eens verteld over het meest trieste voorval dat ik dit jaar op de E3-gamevakbeurs meemaakte. Op de laatste dag van het spellenspektakel stond ik samen met Jurjen te wachten op een taxi, in de buurt van de uitgang. Ineens sloot hij zich achter ons aan in de rij: Charles Martinet, de man die de stem doet van Super Mario. Inderdaad, de man van de “Mama mia!”, de “Jippie!” en de “Wahoo!”

Leuk, dacht ik bij mezelf, de stem van Mario. Hij klinkt niet als Mario. Er kwamen wat jonge gamejournalisten in de rij staan en die spraken hem aan. Waarschijnlijk waren ze van een of andere website. “You’re the voice of Mario!”, riepen ze. Alsof hij het elke dag deed ging hij met de gastjes op de foto. Op het moment dat de camera klikte kwam het uit zijn keel: “Jippie!” Het klonk inderdaad als Mario.

Jurjen heeft het Nintendo-logo op zijn been getatoëerd. In LA is het warm en Jurjen draagt graag korte broeken, dus het logo was duidelijk te zien. Nu was het Martinet die Jurjen spotte in plaats van andersom. Dat vond ‘ie wel mooi, de stem van Mario. “Is that real?”, zo exclameerde hij. Daarna rustiger: “Hi, I’m Charles Martinet. I’m the voice of Super Mario.”

Het leek erop dat het standaardpraatje zou volgen. Wat we zoal doen, wat we leuk vonden aan de beurs en wat tegenviel, of het waar is wat ze zeggen over Nederland. Maar zo ver kwam het niet. Zodra Charles Martinet ontdekte dat we van de ‘print media’ waren, ging er een knopje om.

“If we can ever co-operate on something for your magazine, that would be no problem at all!”

“If you want to do an interview with me, that would be great!”

“Do you want me to write down my e-mail address?”

“Here, let me write down my e-mail address!”

“It’d be great to do an interview! Oh, you don’t have a piece of paper?”

“Don’t you have something else to write it on?”

De stem van Mario had eigenlijk Hollywood-acteur willen worden. Maar nu is hij de stem van Mario, de mascotte die volgens Nintendo-directeur Satoru Iwata hard aan vervanging toe is. Drie dagen per jaar krijgt de stem van Mario de aandacht die hij het hele jaar door had willen hebben, op de E3 in Los Angeles. Het zijn de vreemdste spelfreaks die hem spotten, maar van dat kleine beetje faam zal hij potdorie gebruikmaken ook.

Hij hangt hier links van me, aan een deurklink, temidden van een bos andere perskaarten. Mijn E3 2003-badge. Met daarop in zwarte signeerviltstift het e-mailadres van Charles Martinet. En daaronder de url van zijn website. Want dat ben ik: te laf om te zeggen dat ik een interview met de stem van Mario eigenlijk stiekem gewoon niet zo heel erg interessant vind.