Echte schrijvers

Walter van den Berg is een kloeke bikkel. Zijn boek wordt de megamax. Een hippe fotograaf maakt de foto op de achterkant en hij mag zélf zijn redacteur kiezen bij De Bezige Bij. “Niels jongen, wij worden echte schrijvers,” zei Walter tegen het einde van vorig jaar zomer. Mijn debuut stond op uitkomen, zijn debuut […]

Walter van den Berg is een kloeke bikkel. Zijn boek wordt de megamax. Een hippe fotograaf maakt de foto op de achterkant en hij mag zélf zijn redacteur kiezen bij De Bezige Bij.

“Niels jongen, wij worden echte schrijvers,” zei Walter tegen het einde van vorig jaar zomer. Mijn debuut stond op uitkomen, zijn debuut was ineens meer dan slechts een droom. Walter had contact gelegd met mijn literair agent en er was een plan voor een boek ontstaan.

Walter en ik, wij zijn nu echte schrijvers. En het voelt alsof we een onderdeel vormen van een groter geheel, alsof er nu een taak op onze schouders is komen te rusten, om boeken te verzinnen. Belangrijke boeken die er eerder nog niet waren, die dingen doen met mensen, die een hele generatie weer aan het lezen krijgen. En als dat wat onrealistisch is, om het in ieder geval te proberen. En daar dan wel of niet in te slagen.

Walter en ik zijn zulke echte schrijvers, dat we dinsdag samen naar het boekenbal gaan. Nederland zal schudden op zijn grondvesten. Misschien.