Vergeet Glass, denk Rift

Deze column stond op 30 april in nrc.next. Download de PDF.

Zes jaar na de introductie van de iPhone is de smartphone alweer wat saai. Tijd dus voor iets nieuws, een game changer die ons door techniek geaugmenteerde leven wederom voor altijd verandert. Ziedaar de opwinding over Google Glass, de augmented reality-bril waarvan vorige week een exemplaar opdook in Nederland.

Tegelijk kun je je gemakkelijk laten meeslepen door sciencefictionscenario’s en toch wat teleurgesteld zijn. Zo legt Glass nog geen dynamische informatie op je omgeving; eigenlijk is het ‘alleen maar’ een schermpje met de functies waarvoor je niet de hele tijd een apparaat omhoog wilt houden, zoals een GPS-kaartje en een camera. Met alle sociale awkwardness van dien, omdat je nooit weet of een Glass-drager je nou staat te filmen of niet.

Er is nog een andere bril in opkomst. Twintig jaar geleden was virtual reality, in de nasleep van de film The Lawnmower Man, de technologie die games zou veranderen, doordat je werkelijk in de spelwereld zou kunnen stappen. Maar de VR-brillen die bedrijven toen uitbrachten, waren simpelweg niet goed genoeg. Nadien werd VR een flauwe anachronistische grap, die alleen voet aan de grond kreeg in peperdure vorm, voor bijvoorbeeld militaire trainingen.

Door de Rift-bril van start-up Oculus is een kleine renaissance gaande. De Rift belooft een goede, snelle VR-ervaring tegen een redelijke prijs. Gamemakers hebben inmiddels ontwikkelhardware in bezit en zijn enthousiast. Je volledig afsluiten van de rest van de wereld voor een game is tegelijk beangstigender en opwindender dan Glass, en schept geen onduidelijkheid bij feestjes.