Goddelijke samensmelting

In de film ‘Equilibrium’ gebruikt de nieuwe, fascistische arm van de wet een mix tussen kung fu en vuurwapens om af te rekenen met al het linkse tuig van de aarde. De derde wereldoorlog is achter de rug en om zoiets nooit, nooit, nóóit meer te laten gebeuren, worden alle emoties geëlimineerd, met behulp van een speciale drug. Alles dat cultureel is, wordt verbrand. Maar ook huisdieren zijn verboden, daar kun je toch alleen maar liefde voor voelen. En er zijn natuurlijk rebellen die al die prachtige emoties toch willen, die dan weer zonder pardon worden afgestraft. Denk aan ‘Fahrenheit 451’, ‘1984’ en ‘Brave New World’ en je komt een eind in de richting qua filosofie. Meng er een vleugje ‘The Matrix’ doorheen en je weet hoe het er allemaal uitziet.

Ik wil het even hebben over die mix tussen kung fu en vuurwapens. Die echt zó ontzettend stoer is. Hoofdrolspeler Christian Bale is zomaar een soort goddelijke samensmelting van Bruce Lee en Chow Yun-Fat geworden. En dat wil ik dus ook. Don’t care much voor de vuurwapens, als je dat soms denkt, maar kung fu, dat wil ik kunnen. Ik wil het eigenlijk al jaren. Jammer dat ik het afgelopen weekend heb geholpen met het sjouwen van pakketten parket, want ik heb nog steeds een beetje last van mijn rug. Dat heb ik dan weer.

Equilibrium dus. Best tof als je houdt van postapocalyptische doom en gloom en je niet stoort aan een robbertje van het betere bakkesklopwerk.