Het oude Perzië

Je komt nog eens mensen tegen als je op zoek bent naar een kamer. Laatst hospiteerde ik bij een man van Iranese afkomst. Hij woonde aan de Vleutenseweg en verhuurde een mooie kamer van 16 vierkante meter voor driehonderd euro. Inclusief gas, water, licht en ADSL. Ik ben het niet geworden, maar we hadden wel […]

Je komt nog eens mensen tegen als je op zoek bent naar een kamer. Laatst hospiteerde ik bij een man van Iranese afkomst. Hij woonde aan de Vleutenseweg en verhuurde een mooie kamer van 16 vierkante meter voor driehonderd euro. Inclusief gas, water, licht en ADSL.

Ik ben het niet geworden, maar we hadden wel een goed gesprek. Over werk, leven, dogmatische ideeën, Japan en meer. Toen deze man negen was, brak de revolutie uit in zijn thuisland. Perzië werd Iran; een oosters paradijs transformeerde van de ene op de andere dag in een fundamentalistenstaat. De beste man heeft nog familie in Iran, maar er vindt amper communicatie plaats. Hij is bang voor wat hij te horen krijgt, want het nieuws is meestal slecht.

Toen ik zelf negen was, maakte ik voor het eerst kennis met Nintendo. “Wist u dat er een hele goeie videogame bestaat over het oude Perzië?”, zei ik. Ik deed de gameplay van ‘Prince of Persia’ vluchtig uit de doeken.