Hoelang duurt dit spel?

Deze column stond op 5 maart in nrc.next. Download de PDF.

Iemand had gezegd dat de game die ik ging spelen maar vier of vijf uur duurde. Dat gegeven nestelde zich in mijn hoofd: ik maakte me klaar voor een heldhaftige avond waarop ik mijn nieuwe queeste in één ruk zou volbrengen.

In de meeste heldenverhalen merk je op tweederde dat de laatste akte wordt ingezet. Je weet welke slechterik dood moet, zijn kasteel ligt in de verte op een heuvel, nu hoef je het alleen nog maar te doen. Maar op de avond in kwestie vroeg ik me urenlang af of ik überhaupt al op de helft was. Toen ik om twee uur ’s nachts opgaf, was er nog geen kasteel in zicht.

In de bioscoop kun je aan de juffrouw achter de balie vragen tot hoe laat de film duurt. Als je een boek leest zie je het aan het papier. Maar bij games heb je vaak geen idee.

Na nog een volle avond spelen, en dan eindelijk de ontknoping, bleek die vijf uur onzinnig. Het was eerder tien uur, en dan had ik nog lang niet alle extra’s gehaald. Dat laat ook zien dat games maar voor een deel vergelijkbaar zijn met lineaire media: voor het verhaal is het prettig als er een duidelijk begin, midden en eind is, maar het doorzoeken van de spelwereld en volbrengen van zijmissies kan eigenlijk niet lang genoeg duren.

Het is mijn eigen schuld dat ik me heb laten opjagen, toch denk ik dat games een betere indicatie moeten geven van hun verwachte speelduur voor gemiddelde spelers. Met een enorm media-aanbod tegenover drukke levens is het geen overbodige luxe als je een beetje kunt plannen. Overigens ben ik inmiddels gewezen op Howlongtobeat.com, een database met de speelduur van bijna alle games. Handig!