King Kong komt!

Iedereen met interesse voor filmnieuws wist het al een paar dagen, maar nu heb ik het pas ontdekt en daarom schrijf ik er hier lekker toch iets over: ‘King Kong’ komt! Regisseur Peter Jackson en filmmaatschappij Universal hebben eindelijk officieel gemaakt dat de beste regisseur ter wereld begint aan een remake van de legendarische monsterfilm uit de jaren dertig. Zodra ‘The Lord of the Rings: Return of the King’ af is, natuurlijk.

Geruchten in deze richting bestonden al voordat er ook maar gesproken werd over Jackson’s Lord of the Rings-verfilming. Ik geloof dat de beste man en zijn visuele-effecten-studio Weta er ook al mee bezig waren, tot men ineens de kans kreeg om Tolkien’s trilogie aan het witte doek toe te vertrouwen.

Net als toen de Ring-trilogie werd aangekondigd, heb ik het volste vertrouwen in Peter Jackson’s kunnen. Deze creatieve regisseur liet keer op keer zien compleet verschillende genres naar zijn hand te kunnen zetten, al ging het wel steeds om films waarin werkelijkheid en fantasie elkaar in kleine of grote mate, maar altijd op een geweldige manier, ontmoeten. En waar kan Jackson dat talent beter kwijt dan in de film over de uit de kluiten gewassen supergorilla die in het Chrysler-gebouw klimt? (Nu ik erover nadenk: het begin van ‘Braindead’ is toch wel een soort ode aan King Kong.)

Vooral blij word ik van het stukje op Ain’t It Cool News waarin Harry Knowles me toevertrouwt dat Jackson er geen kazige monsterfilm van wil maken (denk aan ‘Godzilla’), maar een avonturenfilm over goede mensen die soms nu eenmaal de verkeerde beslissingen nemen.

Een van Peter Jackson’s juiste beslissingen tot nu toe is in ieder geval dat de nieuwe King Kong zich weer in de jaren dertig gaat afspelen. Hoeven fans zich ook niet meer druk te maken over de belangrijke vraag: in welk flatgebouw gaat de aap klimmen?