Lievelingsfoto

Net in de trein bladerde ik door de ‘Rails’ en wist ik opeens wat mijn favoriete foto aller tijden is. Het is die ene bekende van de set van ‘Turks fruit’ met Jan Wolkers die Monique van de Ven in zijn armen heeft zoals je een vrouw over de drempel draagt als je net met […]

Net in de trein bladerde ik door de ‘Rails’ en wist ik opeens wat mijn favoriete foto aller tijden is.

Het is die ene bekende van de set van ‘Turks fruit’ met Jan Wolkers die Monique van de Ven in zijn armen heeft zoals je een vrouw over de drempel draagt als je net met haar getrouwd bent. Op de achtergrond staat Rutger Hauer, of is het Paul Verhoeven?, dat ben ik vergeten, ik denk met een zonnebril op.

Wat het precies is weet ik niet. Hoe Wolkers er nu eenmaal uitziet. Dat Monique van de Ven nog zo mooi jong is. Hoe ze beide volledig op hun gemak lijken te zijn. Dat de foto zwart-wit is en daardoor zó ‘van vroeger’.

Het is een zelfverzekerde, gelukszalige foto van getalenteerde, bevlogen mensen die op het punt staan iets heel bijzonders voort te brengen, maar er gaat ook een merkwaardig soort rust uit van het prentje — of dat te maken heeft met de afbeelding, dat kan ik je niet vertellen.