Meer parkpret

Toen ik klein was, wilde ik pretparken bouwen. Ik maakte maquettes met allerlei innovatieve ‘rides’, zoals een achtbaan waar je in een bal overheen rolde. Misselijkheid gegarandeerd! De Efteling was mijn grote voorbeeld. Zo moest het worden, maar dan net anders. Stiekem wilde ik zelf helemaal geen pretparken bouwen. Ik wilde attracties maken voor De Efteling.

De videogame ‘Theme Park’, van Peter Molyneux en Demis Hassabis, was jaren later een uitkomst, maar toch niet echt. Het was namelijk onmogelijk om zelf attracties te verzinnen en het vierkante ‘grid’ was me ook veel te beperkt (pretparken behoren ‘rond’ te zijn, gestructureerd vanuit een groot plein in het midden). In theorie was het zelf aanleggen van achtbanen wel leuk, maar hoe dat precies moest in Theme Park, dat heb ik nooit kunnen uitvogelen.

Laatst bloeide mijn pretparkliefhebberij een beetje op en ging ik via Google op zoek naar andere liefhebbers. Ik stuitte op een complete subcultuur van hardcore ‘pretparkers’ (zo heb ik ze maar genoemd, als afgeleide van de gruwelijke term ‘gamers’), types die naar mijn smaak toch net iets te ver gaan met hun interesse. Deze mensen gaan zo vaak ze kunnen naar een pretpark, maken dan foto’s en plaatsen die op hun website. Ze communiceren in hele bijzondere termen: ik ontdekte wat ‘dark rides’, ‘flumes’, ’themed’ attracties en ‘coasters’ zijn (om stoer over te komen gebruikte ik een aantal van die kreten in mijn vorige post).

Wat me erg deed denken aan mijn eigen subcultuur, die van de fanatieke spelletjesspelers, is hoe deze pretparkers speculeren over de toekomst. Komt er in 2004 wel een nieuwe attractie in De Efteling, ondanks dat men dan druk doende is met het aanleggen van een bungalowpark? Voor pretparkers is het heel belangrijk wat er gaat gebeuren met die ene braakliggende speelweide achter die ene midgrote attractie. Daar zou zo een mooie themed dark ride kunnen verrijzen. Misschien wel een flume. Zoals die hele mooie in dat ene Duitse park.

Het zal me benieuwen. Ik ga volgend jaar zeker even kijken in De Efteling. En ik zal proberen niet te lachen als ik een pretparker zie met een speciaal gedrukt T-shirt van zijn pretparkerclubje. In ruil daarvoor verzoek ik hen vriendelijk om niet te lachen om mijn blauwe PlayStation 2-shirt. Hebben we vast allemaal een fijne dag, ieder binnen de eigen subcultuur.