Onuitvoerbare games

Deze column stond op 9 juli in nrc.next. Download de PDF.

Oké, lang verhaal: Peter Molyneux is een Britse gameveteraan, bekend om wilde beloftes voor toekomstige games die hij zelden waarmaakt. ‘petermolydeux’ is een parodie-Twitter-account vol met amusante, onuitvoerbare gameconcepten. De Molyjam was een game jam waarbij die concepten in 48 uur werden uitgewerkt tot speelbare prototypes. Waar Peter Molyneux vervolgens jubelend op reageerde! Zo werkt het dus tegenwoordig: de ene meme nestelt zich in de volgende.

Afgelopen weekend werd op meer dan dertig locaties wereldwijd een tweede Molyjam gehouden, nu met hyperbolische uitspraken van de echte Molyneux als uitgangspunt. Ik was bij de presentatie van de in Utrecht gemaakte games, die op de een of andere manier allemaal gingen over afluisteren. Het hing kennelijk in de lucht.

In Conspicuous moest je gesprekken tussen de bezoekers van een gameconventie opvangen om een aanslag te verijdelen. Tricky: als iemand zei dat hij mensen ging afknallen, kon dat in deze context ook over een schietspel gaan.

In Prisma moest je aan de hand van persoonlijke documenten als bankafschriften, e-mails en foto’s bepalen of iemand een terrorist was. Tijdens mijn testsessie ondervond ik hoe gemakkelijk je iemand vals beschuldigt als er slechts een associatie is met verdachte zaken.

In het bordspel Tick Tick moest je door overleg en dobbelsteenrollen ontdekken waar de bom zich bevond. Deze was niet letterlijk NSA-geïnspireerd, maar liet net zo goed zien hoe moeilijk het is om de juiste conclusies te trekken uit beperkte informatie.

De ene meme nestelt zich in de volgende: zo zorgde een overenthousiaste gameontwikkelaar uiteindelijk voor interessante spellen over een belangrijk actueel thema. Je vindt ze terug op Molyjam.com.