Natuurgeweld

Ik volg het nieuws niet en daarom ging ik gisteren met de trein naar Haarlem. Ik deed drie keer zo lang over de heenweg en twee keer zo lang over de terugweg. ‘Stremmingen’. Uiteindelijk had ik slechts tijd om een krap uurtje bij het Haarlems Uitgeef Bedrijf te zitten en wel drie kleine foutjes aan te stippen in een proefversie van het eerste nummer van ‘N Gamer’. Een echte ‘seal of quality’ kan ik daarom nog niet geven, overigens wel een welgemeend knikje: “Ziet er goed uit, jongens.”

Het lange wachten in de trein en op het perron zorgde er voor dat ik de nieuwe ‘Equip’ in één klap kon uitlezen. Equip is een hardwarespecial van het Engelse prestigeblad ‘Edge’. De grootste gamebladenuitgever van Engeland laat met Edge al jaren zien wie er nu echt de man is. Wereldwijd worden er misschien 20.000 exemplaren verkocht, maar door de bijzondere inhoud en de elite-achtige insteek staat het blad bij menig lezer (waaronder veel spellenmakers) op een voetstuk.

Op en rond de E3-videogamevakbeurs las ik de Equip over PS2, waar ik erg van onder de indruk was, met name door de grote interviews met Sony-kopstukken. Het enige dat ik miste was een uitgebreid artikel over ‘Ico’, de beste game op de PS2.

Inmiddels ligt de Equip over GameCube in de betere kiosken. Ik vind dit exemplaar ook bijzonder interessant, al staan er wat minder (en minder lange) interviews in en mis ik een artikel over Nintendo’s toekomstige consoles, waar de laatste maand toch al het een en ander over geroddeld werd. Daar kom ik nog op terug op Controllerboy.

Tussen de tien meest veelbelovende GameCube-games stond terecht ook ‘1080 Avalanche’, een vervolg op ‘1080 Snowboarding’ uit 1998, op de Nintendo 64. Deze realistische snowboardgame ziet er misschien niet zo haarscherp uit als de concurrentie, maar hij is snél en je krijgt te maken met allerlei verschillende soorten sneeuw die ook echt een verschil maken in de gameplay.

Ik vond het grappig om te zien dat ook Edge iets had gemist in de demo van 1080. De meeste journalisten op de E3 wisten dit element te missen, maar ik kon het tot mijn grote blijdschap gedurende een uitgebreide speeltest wel spotten. Sla de websites en de vakbladen er maar eens op na. Ze roepen allemaal zoiets als: “Ontwikkelaar NST belooft allerlei interactieve natuureffecten, maar in de getoonde demo is daarvan nog niets te zien.” Wel waar! Ga in de enige Expert-piste maar op zoek naar een alternatieve route, spring over een kloof, beuk door een bord, schuif over de kabel van een skilift, en zie hoe de lawine loskomt. De grond begint te schudden en enorme rotsblokken en massa’s sneeuw denderen voor je neus naar beneden. Prachtig!

Afgelopen maandag vond in een strandtent in Scheveningen een pers-evenement plaats. Een deel van de Nintendo-games die op de E3 te zien waren geweest, werden hier uitgestald. Speciaal voor de vaderlandse pers die geen tijd, zin of geld had om naar LA te reizen. En zoals het gaat op zulke evenementen heb ik alleen maar staan kletsen met collega’s en kon ik geen spel aanraken. Behalve 1080. In een stuk of vijf demonstraties om iedereen die het wilde weten maar te laten zien hoe het nou zit met dat natuurgeweld.

Met dank aan N Gamer, dat het mogelijk maakte om a) naar de E3 te gaan en b) drie hele dagen op de Nintendo-stand door te brengen. Waardoor je dingen gaat doen als het zoeken naar alternatieve routes in 1080 Avalanche.