Nintendo in China

China. Eén miljard inwoners: een zesde van de wereldbevolking. Een regering die alles in banen wil leiden, maar die totaal niet let op softwarepiraterij. Desondanks: een waanzinnige potentiële markt voor iedere multinational. In navolging van allerhande anderen komt Nintendo half oktober met een poging China te veroveren. Zoals men eerder al liet weten. Het gaat […]

China. Eén miljard inwoners: een zesde van de wereldbevolking. Een regering die alles in banen wil leiden, maar die totaal niet let op softwarepiraterij. Desondanks: een waanzinnige potentiële markt voor iedere multinational.

In navolging van allerhande anderen komt Nintendo half oktober met een poging China te veroveren. Zoals men eerder al liet weten. Het gaat om de iQue Player, een controller die je aansluit op je tv, met ingebouwde spelcomputertechnologie: feitelijk een Nintendo 64. Het apparaatje kost 498 Yuan, net iets minder dan 53 euro. Om piraterij te omzeilen zit er een geheugenkaart bij het apparaatje. In winkels met een Nintendo-licentie vinden hippe Chinezen een server waarin ze deze kaart steken en voor 48 Yuan (iets meer dan vijf euro) een spel downloaden. Nintendo gaat van start met tien games, waaronder een versie van ‘Super Mario 64’ met Chinese schermteksten.

Goed idee, lijkt me. De gemiddelde Chinees is misschien gewend om zijn spellen voor weinig op de zwarte markt te halen, maar er zijn altijd mensen geïnteresseerd in de ‘legale’ versie. Bovendien is de iQue Player nu niet bepaald een dúúr legaal alternatief. Nintendo hoeft geen nieuwe games te ontwikkelen en met de miniemste fractie van die miljard Chinezen als klant draait men al een leuke ‘gratis’ omzet. En krijgt men voet aan de grond in een potentieel explosieve groeimarkt.

iQue Player

Alleen… waarom oogt dat ding als een Xbox-controller? Is dit the ultimate cool in China?