Ook op de E3: Rare

Het komt door mijn werk voor N Gamer en door mijn kortzichtigheid, maar gisteravond op de GameSen-chat moest iemand mij er aan herinneren dat Rare op de komende E3-videogamevakbeurs voor het eerst zijn Xbox-games gaat tonen.

Rare heeft een unieke positie in de wereld van de videogames. Deze Britse studio werd vorig jaar voor véél geld gekocht door Microsoft, van Nintendo. In de tijd dat het bedrijf van Nintendo was, had men al véél geld te besteden aan spelontwikkeling, maar had men te kampen met beperkte creatieve vrijheid. Onder Microsoft is er én nóg meer geld én kan Rare helemaal zelf bedenken wat er gemaakt gaat worden. Schat ik. Als er één studio is die momenteel de morele plicht heeft om met superspellen te komen, is het Rare! Volgende week maandagavond, Amerikaanse tijd, is de persconferentie van Microsoft. Die middag arriveer ik in Los Angeles. Ik hoop dat ik het haal, want dat wil ik dus wel eens zien.

Op een zijstraatje: Rare’s ‘Banjo-Kazooie’ voor de Nintendo 64 was één van de weinige recente Westerse games die succes hadden in Japan. Het enige andere voorbeeld dat me te binnen schiet is ‘Crash Bandicoot’ van Naughty Dog, uitgegeven door Sony op de eerste PlayStation. Ongetwijfeld hoopt Microsoft dat Rare’s nieuwe producten voet aan de grond krijgen in Japan, al is de vraag natuurlijk of Banjo niet vooral een hit was doordat Nintendo de uitgever was en nogal wat aan marketing deed.