Over Adaptation

Net gezien in de bioscoop met breun en zijn Anne: Adaptation van Spike Jonze. Maar niet voordat we pasta met spinazisaus hadden gemaakt (ik heb geroerd in het pannetje) en gegeten (yoghurt of hopjesvla na) en natuurlijk wat hadden gekoloniseerd. Anne won, zo schijnt dat toch wel altijd te gaan.

Terug naar Adaptation: ik heb me flink vermaakt! Het heeft geen zin om te proberen uit te leggen hoe deze film in elkaar zit, je moet ‘m gewoon zien, en heb je dat eenmaal gedaan, dan snap je misschien dat ik me momenteel behoorlijk zorgen maak, als schrijver die bezig is met een boek waarin ook verschillende verhaallijnen door elkaar lopen. Er is namelijk echt no way dat ik ook maar in de buurt kan komen van deze slimmigheid.

Gelukkig kan ik wel een kanttekening plaatsen: het derde bedrijf, een beetje thriller-achtig opgezet, duurt te lang. Ik snap de functie in het verhaal wel, en in dat licht snap ik ook wel dat het een beetje clichématig móet overkomen, maar toch. Korter had ik het net zo goed begrepen.

Ik zou overigens graag de vrijheid willen hebben die de hoofdrolspeler lijkt te hebben in Adaptation: alle tijd om aan dat nieuwe ding te werken. Hoe lang heb ik al niet meer aan Sneeuwdorp geschreven? Toch al snel een paar dagen. Dat komt onder andere door dat ene artikel dat al een week geleden af had moeten zijn, dat ik om onbegrijpelijke redenen almaar naar voren schuif. Want een moeilijk artikel is het niet.

Enfin, het is bijna één uur. Het moet er nu maar eens van komen. Eerst dat artikel af, dan slapen. Een beetje afzien kan geen kwaad.