Respect voor GameKings

Ik zit net naar GameKings te kijken, het tv-programma over videogames op The Box. Sinds vorige week is het tweede seizoen van wederom tien afleveringen begonnen en dit keer wordt het iedere werkdag uitgezonden om 19.00 uur (en op een ander tijdstip in het weekend, dat ik vergeten ben). Gisteren had ik het gemist en vandaag heb ik het dus eindelijk kunnen zien: de eerste in een blok van drie afleveringen over de E3, de krankzinnig grote videogamebeurs. En wauw, ik ben onder de indruk. Wat een tegelijkertijd informatief en grappig programma is het geworden!

Het speelt misschien mee dat ik de jongens van GameKings een beetje ken en dat het altijd leuk is om kennissen op tv te zien, maar los daarvan geloof ik niet dat een tv-programma zo’n beurs (de gekte, maar ook de toffe info over totaal nieuwe spellen die pas dit najaar of volgend jaar in de winkels liggen) eerder zo goed in beeld heeft gebracht.

Vorige week vond ik het gebruikelijke GameKings ook al behoorlijk verbeterd ten opzichte van het vorige seizoen: het concept (lauwe gasten op een bank die over games ouwehoeren) werd een stuk beter in banen geleid. De presentator zat beter in de rol van presentator en je kon van sommige van de besproken spellen zowaar een goed beeld vormen.

Bovendien haalt de monteur af en toe een stoer trucje uit waar ik als freelance redacteur van Gammo (dat andere gamesprogramma, op V8) een beetje jaloers op ben: hij koppelt korte stukjes beeld van een game direct aan het verhaal dat verteld wordt. Zaken als een opsomming van de drie personages in een game worden zo op zeer duidelijke wijze geïllustreerd, een geweldige toepassing van het medium tv om te kunnen informeren over videogames, een medium dat zo ontzettend veel mogelijkheden kent. En een hels karwei omdat je eerst al het beeldmateriaal moet schieten en daarna heel secuur moet knippen en plakken! Het komt denk ik door strakke planning en beperkte mankracht dat zoiets moois bij Gammo vaak niet mogelijk is.

Je kunt zien dat er hard gewerkt wordt om GameKings te maken wat het kan zijn en dat dwingt serieus respect af. Als je de eerste E3-aflevering nog niet hebt gezien, dan heb je nog een paar dagen te tijd. Gaat dat zien.