‘Show me the pageviews!’

Als ik een boel geld had gehad, was ik nu naar Amazon gesurft om dit boek te kopen. En om stiekem de nieuwe Harry Potter discreet verpakt erbij te doen, daar krijg ik namelijk 40% korting als ik ‘m reserveer. Niet zeggen als jij dat daar ook krijgt, het voelt fijner als het alleen voor mij lijkt te gelden.

Als ik een boel geld had gehad, had ik inmiddels al lang een abonnement gehad op Shift gehad, een fantastisch Canadees tijdschrift over ons knusse digitale cultuurtje. Een jaar geleden zag ik het nog wel eens in de kiosken, maar nu moet ik het zonder doen.

In het artikel onder deze link, op de website van het genoemde magazine, die ik net al linkte als dit boek, gaat het juist over dat geldprobleem. Of eerder, over de visie dat geldproblemen wel eens vet achterhaald zouden kunnen raken.

Of er een concrete bedreiging van ons monetair systeem op komst is, vraag ik me hardop af, maar het idee dat Cory Doctorow schetst in zijn boek Down and Out in the Magic Kingdom, klinkt desondanks erg aanlokkelijk. Stel geld is niet gebaseerd op, eh, geld, maar op je digitale populariteit. Stel je verdient ’t meest als je de leukste dingen doet. In andere woorden: wie de meeste bezoekers trekt met zijn log, is de nieuwe Bill Gates.

Ook als dit je allemaal te ver gaat, moet je dit artikel, dat ik eerder linkte als deze link en dit boek, zeker even bekijken. Het verhaal over verandering in de democratie en het kapitalisme, allemaal dankzij de genoemde digitalisering van de cultuur, is bijzonder relevant te noemen.

Doe er je voordeel mee, ga ik intussen even kijken of ze bij Amazon mijn pageviews accepteren.