Sneeuwdorp krijgt vorm

Bij uitgeverij Querido zeiden ze: je moet snel aan je tweede boek beginnen. Eigenlijk moet het af zijn op het moment dat je eerste boek in de winkel komt. Want als je eerste boek positief wordt ontvangen, past je ego niet meer door de deur. En als het negatief wordt ontvangen, wil je niet meer door de deur. In beide gevallen is een tweede boek niet meer nodig. Dus kun je het maar beter schrijven voordat er überhaupt iets aan de hand is.

Dus dat ben ik gaan doen. Ik heb tot september, want dan komt ‘Toiletten’ uit. Onder de werknaam ‘Sneeuwdorp’ heb ik inmiddels drie hoofdstukken van zo’n 3000 woorden geschreven.

En ik heb het licht gezien.

Het licht gezien, als in: ik snap nu ineens hoe het verhaal gaat lopen. Hoofdpersoon Kever reist naar het afgelegen plaatsje Sneeuwdorp. De hoofdmoot van mijn nieuwe boek beschrijft zijn lotgevallen aldaar. Tegelijkertijd vertel ik ook wat er op de dag vóór de reis naar Sneeuwdorp gebeurde, én hoe Kever verliefd werd op Mila, zijn eerste vriendinnetje, alweer een tijdje geleden. Tenslotte heb ik een parabel bedacht die alle verhaallijnen en personages samenpakt tot een sciencefictionavontuur.

Als je nu denkt dat ik als een razende ga zitten schrijven om het idee maar alsjeblieft vast te houden, heb je het mis. Ik heb, of all things, een Excel-sheet gemaakt om de grote lijnen schematisch vast te leggen. De volgende stap is een nauwgezette planning om mezelf aan te houden.

En als dat allemaal in orde is, zal ik eens het een en ander aan het papier gaan toevertrouwen.