Symbolische groei

Naar mijn idee gaan de games in Nintendo’s ‘The Legend of Zelda’-serie vooral om de groei van de hoofdpersoon, gesymboliseerd door permanente power-ups die hij gedurende zijn avontuur bemachtigt. Held Link vecht en puzzelt zich door een kerker heen, krijgt als beloning de mogelijkheid om bommen te leggen, en kan vanaf dat moment rotsblokken laten exploderen. And so on.

Naar mijn idee zit ‘m daarin de volgende stap voor deze reeks. In ‘Ocarina of Time’ is er al mee geëxperimenteerd: Link wordt halverwege het spel in één klap 16. Maar hoeveel toffer zou het zijn als Link bij iedere power-up een heel klein beetje meer volwassen groeide? Zo’n klein beetje dat je het eigenlijk niet door hebt? Dat de symbolische groei van de held dus fysiek wordt uitgebeeld. Let op: Link moet niet constant groeien, want de symbolische groei in Zelda-games gebeurt nu eenmaal niet naarmate de tijd verstrijkt, maar steeds als je een nieuwe power-up vindt.

Wat het allemaal nog leuker zou maken, is als je al die power-ups ook echt ziet zitten op het spelfiguurtje. Dat de boemerang onder Link’s riem steekt en hij bommen uit een bommenzakje vist. Dit hoeft allemaal niet realistisch te zijn qua grootte, als er maar sprake is van visuele representatie.

Eens kijken of Miyamoto en Aonuma mijn log lezen…