Te veel sneeuw

‘Sneeuwdorp’ gaat over de plek in Nederland waar het statistisch gezien het meest sneeuwt — vraag maar aan het KNMI. En als mijn tweede boek eind april verschijnt, is het door de feiten ingehaald. Ze deden me pijn, de beelden van Friezen en Groningers die zich door tientallen centimeters sneeuw heenploeteren. Mijn boek gaat over […]

‘Sneeuwdorp’ gaat over de plek in Nederland waar het statistisch gezien het meest sneeuwt — vraag maar aan het KNMI. En als mijn tweede boek eind april verschijnt, is het door de feiten ingehaald.

Ze deden me pijn, de beelden van Friezen en Groningers die zich door tientallen centimeters sneeuw heenploeteren. Mijn boek gaat over sneeuw, maar het valt er nooit met tientallen centimeters. Geen hoofdpersoon hoeft zich er doorheen te wurmen.

Als mijn boek eerder was verschenen, had niemand geweten dat het kón, zoveel sneeuw. Als mijn boek later was verschenen, had ik mijn nieuw verworven kennis in het verhaal verwerkt. Maar niets van dat alles: het verschijnt nú.

Ik ben blij dat het weer normaal is in Nederland. Word ik tenminste niet ieder moment met mijn neus op de feiten gedrukt.

(Voor wie het weten wil: het omslag is af, de drukproef ligt naast me — de laatste kans om fouten te elimineren — en aan de tekst op de achterkant wordt gewerkt. Sneeuwdorp is er nu echt bijna.)