Tetris vs. Snake

Vandaag sprak ik er weer eentje: iemand die nog nooit van ‘Tetris’ heeft gehoord, die wel verslingerd is geweest aan ‘Snake’.

Jongens en meisjes, ooit was er een tijd dat Tetris de meest gespeelde videogame op aarde was. Op een willekeurige pc kon je nagemaakte versies spelen; voor de ‘echte’ moest je een draagbare Nintendo, een Game Boy, aanschaffen. Daarvan gingen er wereldwijd zomaar honderd miljoen over de toonbank, niet in de minste plaats omdat je de genoemde behendigheidsklassieker er gratis bij kreeg. Miljoenen tieners werden gedupeerd door Tetris-verslaafde moeders die hún Game Boy steeds inpikten. En terecht. Want Tetris is een geniaal spel met een gameplay-ontwerp zo elegant dat je oren ervan gaan flapperen.

Helaas is de volgende treurige marktwet sindsdien ingetreden: er zijn veel meer mensen die een telefoontje willen dan mensen die geld uitgeven aan een apparaatje waarop je spellen kunt spelen; spellen waarvoor je ook weer apart dient te betalen.

Tetris is van de troon gestoten door het spelletje dat al jaren gratis bij alle Nokia-telefoontjes zit: het stompzinnige Snake. Dat het zo populair is, komt doordat het gemakkelijk te begrijpen is en lastig genoeg om je bezig te houden, maar vooral doordat het nu eenmaal op de populairste telefoontjes van Europa zit.

De anekdote van de persoon uit de eerste alinea: “Ik was op wintersport, maar raakte geblesseerd en zat toen tien dagen in een knusse blokhut. Had helemaal niets te doen. Tot iemand me erop wees dat ik een spelletje kon spelen op mijn telefoon! Heb tien dagen fanatiek Snake gespeeld!”

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Snake geen slecht spel. Als het een slecht spel was, zou niemand het spelen. De genialiteit en elegantie van Tetris zijn alleen nergens te bekennen.

En langzaam groeide er in de wereld van de videogames een kloof zoals die tussen Hollywood-meuk en arthousefilms. Zoals die tussen Idols-pop en indie-elektronica.

“Ach ja”, zo zeg ik sussend tegen de persoon uit de eerste alinea, “Tetris is ook meer voor de fanatieke mannetjes, hè?”