Goed digitaal speelgoed uit Zweden voor de mini’s

Deze Next Level-column stond op 30 november in nrc.next. Download de PDF.

Wie een iPad en kinderen heeft, weet hoe goed die met elkaar overweg kunnen. Vanaf de eerste kennismaking begrijpen ze elkaar intuïtief en laten ze elkaar niet meer los.

Wie een iPad en kinderen heeft, weet ook hoe beroerd kindersoftware kan zijn: lelijk, onhandig, te moeilijk of gewoon niet leuk. Er zit af en toe heus wel iets goeds tussen, maar hoe vind je het? In de App Store is het kaf lastig te scheiden van het koren.

Ik hoef me hier alweer een poosje geen zorgen om te maken. Rond deze tijd vorig jaar ontdekte ik namelijk Toca Boca, en sindsdien koop ik voor mijn mini’s simpelweg alle apps van deze Zweedse play studio.

Die zijn prachtig uitgevoerd, maar onderscheiden zich vooral in de manier waarop kinderen ermee spelen. Dit zijn geen games met specifieke doelen, maar digital toys. Dus in Toca Kitchen bereiden ze eten voor de lol, in Toca Store bedienen ze de kassa voor de lol en in Toca Hair Salon wassen, knippen en verven ze voor de lol. De boodschap is simpel: het gaat niet om winnen, maar om spelen.

De laatste paar Toca Boca-apps zijn zo goed dat ik er zelf ook verslaafd aan ben geraakt. Zoals Toca Tailor, waarin je kleding maakt met patroontjes en je eigen foto’s. De lengte van bijvoorbeeld mouwen en jurken verander je door ermee te slepen, heel slim gedaan. Mijn favoriet is Toca Band, waarin je allerlei maffe muzikanten in een orkestruimte sleept. Afhankelijk van hun positie maken ze geluid, en op de een of andere manier komt daar altijd een catchy song uit.

Kennelijk zijn er meer fans: Toca Boca doet het zo goed dat de copycats van zich laten horen. Bamba Ice kopieert bijvoorbeeld klakkeloos de audiovisuele stijl en interface. Zelfs de blije logo-animatie bij het opstarten is gejat. Onbeschoft natuurlijk, maar stiekem ook wel fijn, want een ijssalon hadden we nog niet in de collectie.

Mijn dochter van drie zoekt trouwens nog een goede make-up app. Wie is schaamteloos genoeg om hem in Toca Boca-stijl voor haar te maken?