Toekomstmuziek

Nog even over Apple en muziek, vanuit een iets ander perspectief dat mij te binnen schoot toen ik zojuist naar kantoor wandelde.

Dus de muziekindustrie slinkt. Cd-verkopen lopen terug en zelfs als Apple’s initiatief rendabel wordt, is het onwaarschijnlijk dat de industrie zijn oorspronkelijke omvang weer terugkrijgt door betaalde downloads. Het is zelfs aannemelijk dat deze alleen nog maar kleiner zal worden.

Maar dat is misschien helemaal niet zo erg. De muziekindustrie hoeft helemaal niet zo groot te zijn. Platenbazen, distributiecentra, cd-persfabrieken, zelfs winkels, ik heb er lak aan. Ik ben een muziekliefhebber en ik wil dat goeie muzikanten hun fraaie muziek in mijn oren weten te krijgen. De muziekindustrie is momenteel meer industrie dan muziek. Het businessmodel is meer gebaseerd op ‘je kunt een stukje plastic met daarin een glimmend schijfje en een boekje voor veel geld verkopen’ dan op ‘voor mooie muziek is er altijd een markt’.

Zodra je geen cd’tjes meer hoeft te persen en distribueren, wordt de investering om een album uit te brengen vele malen kleiner. De muziekindustrie hóeft dan helemaal niet meer zo groot te zijn. Sterker nog, er hoeft niet eens meer een muziekindustrie te bestáán, in ieder geval niet zoals we die nu kennen.

Als onafhankelijke muzikanten hun werk direct via Apple (of een andere, toekomstige speler in deze markt met een nog betere dienst) betaald kunnen aanbieden, houden ze daar online per betaald liedje vele malen meer aan over dan per liedje via een groot label en fysieke verkochte cd’s. En omdat goeie muziek zich online in theorie veel sneller kan verspreiden onder de mensen…

Om een lang verhaal kort te maken: power to the creative people!

(En om mijn bezoekers uit de grafische industrie gerust te stellen: ik vind het artwork van albums ook belangrijk, dat je een plaatje krijgt bij een download in de iTunes Music Store is naar mijn idee van niet te onderschatten belang.)