Vals spelletje

Eind van de middag tegengekomen in een stripwinkel, in januari verschenen: een bundeling van de zes delen en 310 pagina’s van ‘De Incal’, oftewel ‘De avonturen van John Difool’. Dit is het stripverhaal waarvoor Jean Giraud alias Moebius zichzelf dwong dagelijks één pagina te tekenen, geschreven door Alejandro Jodorowsky. Oftewel de mafkees achter de cultfilm […]

incal.jpg

Eind van de middag tegengekomen in een stripwinkel, in januari verschenen: een bundeling van de zes delen en 310 pagina’s van ‘De Incal’, oftewel ‘De avonturen van John Difool’.

Dit is het stripverhaal waarvoor Jean Giraud alias Moebius zichzelf dwong dagelijks één pagina te tekenen, geschreven door Alejandro Jodorowsky. Oftewel de mafkees achter de cultfilm ‘El Topo’, die begin jaren zeventig op het punt stond om sciencefictionepos ‘Dune’ te verfilmen, maar dit uiteindelijk uit financiële overwegingen toch maar niet deed. Toen is ie dus maar stripboeken gaan verzinnen.

Leuk, zo’n bundel. Toch knaagt er iets. Deel één en twee heb ik namelijk al. En deel drie tot en met zes worden uiteindelijk ní­et afzonderlijk uitgebracht in het Nederlands. Omdat ik wil weten hoe het bizarre verhaal van De Incal afloopt, word ik feitelijk gedwongen om meer dan vijftig euro neer te tellen voor een verzamelbundel waarvan ik een derde al in m’n bezit heb. Ik weet hoe het gaat: uiteindelijk koop ik ‘m toch en dan heeft die schurkachtige stripuitgever zijn valse spelletje mooi gewonnen.