Volgende

PSNext

Gisteravond gevonden in een kiosk: een nieuw PlayStation-blad van de Engelse uitgeverij Future. Het heet ‘PSNext’ en het gaat niet alleen over PlayStation 2, maar ook over ‘Future Gaming’, ‘Broadband’, ‘Mobile’, ‘DVD’, ‘MP3’, ‘Digital Culture’, ‘New Gear’ en ‘Auto Erotica’. Dat deed al vermoeden dat dit meer zou zijn dan het zoveelste gameblad en een snelle blik op het binnenwerk haalde me definitief over tot een schaamteloze impulsaankoop.

Tussen voor- en achterflap vind je onder andere een uitgebreid interview met de maker van het racespel ‘Gran Turismo 4′ (met uitgebreide en hippe fotoshoot ergens op een circuit). Op de nieuwspagina’s staan blokjes over nieuwe spellen, maar ook de iPod komt bijvoorbeeld langs. Daarnaast is er ruimte voor geinige top tien lijstjes zoals je die ook wel tegenkomt in ‘Nieuwe Revu’. Ondanks alles is PSNext uiteindelijk wel een videogameblad; alle belangrijke PS2-games komen langs en in dit nummer schenkt men bijvoorbeeld veel aandacht aan de mogelijkheid tot spelen via internet.

De vormgeving is hartstikke stijlvol en de inhoud is intelligent maar toegankelijk. Het is duidelijk dat de makers een ouder publiek willen aanspreken dan andere gamebladen door zich meer op lifestyle te richten. In plaats van puur over spelletjes te schrijven vragen de makers zich af: wat houdt twintigers met ’n PlayStation 2 verder bezig?

Behalve misschien in Japan of Korea is het nog nergens ter wereld ooit gelukt om een tijdschrift te maken over videogames dat een volwassen, ‘mainstream’ publiek aanspreekt en het hobbykamertjesgevoel overstijgt. Dat is merkwaardig, want videogames vormen tegenwoordig een gigantische markt waarvan het gezicht echt niet meer wordt bepaald door kinderen en tieners. Hopelijk blijkt PSNext succesvol en kunnen de tijdschriften op gamegebied eindelijk ook een beetje gaan evolueren.