Wie ben jí­j, Nintendo?

Nintendo is in Amerika een nieuwe imagocampagne begonnen. Ik vind ‘m tof. Het is alsof iemand eindelijk heeft besloten wat het merk Nintendo betekent: Nintendo is Japans; een beetje vreemd; er komen kleurrijke en enigszins kinderlijke mascottes bij kijken. Maar ondanks alles is het wel ’tof’. Dit idee sluit behoorlijk aan bij mijn eigen beeld […]

Nintendo is in Amerika een nieuwe imagocampagne begonnen. Ik vind ‘m tof. Het is alsof iemand eindelijk heeft besloten wat het merk Nintendo betekent: Nintendo is Japans; een beetje vreemd; er komen kleurrijke en enigszins kinderlijke mascottes bij kijken. Maar ondanks alles is het wel ’tof’. Dit idee sluit behoorlijk aan bij mijn eigen beeld van Nintendo, maar dat is niet zo belangrijk: het ‘gevoel’ wordt nu eindelijk met grof geweld door de strot van het grote publiek geramd. Dát is belangrijk.

Aldus verschijnen er print-advertenties met de meest uiteenlopende foto’s waarop het gezicht van een mascotte is bevestigd met twee stukjes doorzichtig plakband. En er is ook een geinige website die past bij de slogan ‘Who Are You?’. Waarop je onder andere kunt kijken welk figuurtje het meest bij je past. Het beste van alles, en wat mij betreft de crux van de campagne, is een reclamefilmpje. Dit moet je echt even bekijken, ook als Nintendo je niet interesseert. Nu nog bijpassende opvolgers waarin duidelijk wordt dat de GameCube zeer betaalbaar is (minder dan honderd dollar in Amerika; eind deze week ook hier honderd euro), en dat feestracespel ‘Mario Kart’ bijna in de winkels ligt.

Waar ik bang voor ben is dat Nintendo dit inzicht in het eigen merk over een paar maanden alweer vergeten is. Dat product één ineens écht trendy moet zijn (zoals laatst de Game Boy Advance SP) en dat product twee op dezelfde knullige, kneuterige manier wordt neergezet als vroeger. Wat Nintendo nodig heeft is focus: is het merk Japans, raar en mascotterig? Prima, maar stick with it! Cultiveer wat je bént, leg je neer bij je niche en ga weer eens wat kick-ass games uitbrengen!