Xbox-persconferentie

Gisteravond: een Microsoft dat wel zes keer meldde dat de Xbox ‘here to stay is’. Alsof ik daar ooit aan had getwijfeld. Om vervolgens weinig spannende spellen te tonen, waarbij je ook nog eens slecht kon zien wat gameplay, ontwikkeldemo of filmpje was. Aan de zeldzame toppers als ‘Doom 3’, ‘Breakdown’ en ‘Fable’ werd vluchtig voorbij gegaan. ‘B.C.’ werd niet eens getoond.

De gesprekjes tussendoor tussen Robbie Bach, Ed Fries en J. Allard van Microsoft waren flauw en boden weinig informatie. Behalve dat er op Xbox Live wekelijks 15 miljoen speelsessies plaats vinden. Nou, wauw, maar wat zegt dat nou weer?

Interessant was de ‘Xbox Music Mixer’, een pakketje dat van je Xbox feitelijk een Macintosh met iTunes en iPhoto maakt, met gratis microfoon voor karaoke en software die de zangstem uit willekeurige muziek kan filteren. Ik geloof wel dat zoiets succesvol kan zijn. Maar ik denk niet dat huidige eigenaren van een Xbox er wild van worden. Ik verwachtte eigenlijk een herontworpen Xbox met dergelijke applicaties gratis meegeleverd.

De nieuwe versie van Xbox Live is ook tof: je kunt onder andere meldingen krijgen op MSN en voor de sportgames (erg belangrijk in Amerika) is er een uitgebreid toernooisysteem opgezet.

Grootste teleurstelling: ‘Grabbed by the Ghoulies’ van Rare, met een ontzettend stom poppetje in de hoofdrol. Ik las vanochtend tussen het persmateriaal dat je moet voorkomen dat je bang wordt, í  la Eternal Darkness maar dan tekenfilmachtig. Dat klinkt dan wel weer interessant. Maar de gameplay lijkt verder weinig meer te bieden dan vechten met skeletten, waarbij je gebruik kunt maken van meubilair. Heb ik al gezegd dat het poppetje stom is? De andere games van Rare, een nieuwe ‘Conker’ en ‘Kameo’, werden er snel doorheen geramd alsof men zich ervoor schaamde.

Er was ook geen feestje, er waren geen drankjes na afloop, de pers-dvd stelde geen reet voor, en we kregen ook geen vette goodies mee.

En toen liet Microsoft ‘Halo 2’ zien en viel mijn mond open van verbazing. Ik heb de toekomst van de videogames gezien: een spel waarin je zoveel meemaakt, waarin de actie (in combinatie met beeld en geluid) zo zorgvuldig is geregisseerd en waarin je zoveel kunt doen. Onvoorstelbaar! Was ‘Halo’ de game die de Xbox bestaansrecht gaf, dan is ‘Halo 2’ de game die iedere videogameliefhebber verplicht om een Xbox aan te schaffen. Ik kan niet wachten om dit spel morgen op de beursvloer aan een speeltest te onderwerpen.

Gisteravond: ook nog wat gedronken met Niels en Jeroen van Power Unlimited, en met Jurjen natuurlijk. Dat was fijn. Ik heb het hier goed.