Zelda: The Wind Waker, deel twee

Allememachies, wat een dag! Een grote schrijfklus die waarschijnlijk toch ineens niet doorgaat, n3-gedoe (bliksemgesprek met geniale rechtenstudent, bliksembezoek aan Kamer van Koophandel, bliksemserieus overleg middenin een winkelstraat), Jurjen met goed nieuws over zijn studie (aangenomen!), Marcha enthousiast (wie weet, dit keer, eindelijk!), de reis naar de E3-gamesvakbeurs zo goed als geboekt (in mei en in Los Angeles)…

En ik? Ik heb me maar gewoon op de nieuwe Zelda gestort, die me ieder moment meer verwondert en verbijstert. Wat een machtig spel, wat een gróóts spel. En wat een creatieve visie! The Wind Waker lijkt vrijelijk te citeren uit de mooiste moderne creaties op deze planeet: de Japanse Studio Gibli-tekenfilm ‘Princess Mononoke’ bijvoorbeeld, net als de videogames ‘Ico’ en ‘Panzer Dragoon Saga’. Er zijn talloze verwijzingen naar sprookjes en fabels en regelrechte odes aan eerdere Zelda’s te vinden. Daarnaast word je werkelijk om iedere hoek verrast door de zoveelste prachtige vondst. Om niets te verklappen maar toch wat sluiertippen op te lichten: zwart-wit kastelen, kloeke ridders met brakke harnassen, luidende klokken… En dan heb ik nog niet eens gezegd hoe fantástisch dit spel eruit ziet, qua animaties van vijanden, omgevingen, gebouwen en weer- en watereffecten zoals bliksem, donderwolken, tornado’s en draaikolken.

Ik heb nu net het Master Sword in handen, het mythische zwaard dat de legendarische Hero of Time ooit gebruikte om het kwaad te verslaan. De Goden hebben me zojuist goedgekeurd als held voor de nieuwe generatie. Langzaam groeit het idee dat The Wind Waker wel eens beter zou kunnen zijn dan ‘A Link to the Past’ en ‘Ocarina of Time’, de Zelda-mijlpalen op de Super Nintendo en de Nintendo 64: het verhaal is uitgebreider en interessanter, en het spelfiguurtje toont meer emotie, waardoor je nauwer betrokken bent. En zoals gezegd, The Wind Waker is mooier, vindingrijker en sowieso rijker (qua inhoud) dan Zelda eerder ooit was.

Inderdaad, wanneer ik een game speel als deze, vraag ik me af waarom ik ook alweer niet werk op Nintendo’s verkoop-afdeling. Koop dit spel, want het is lauwe shit pappie, in de winkel vanaf vanaf 3 mei, dus je hebt genoeg tijd om te sparen voor een GameCube plus een Zelda!