Zelda-verkoopgekte

Vandaag kwam officieel de nieuwste avontuurlijke Nintendo-game uit, ‘The Legend of Zelda: The Wind Waker’, waarover ik al een boel stukjes heb geschreven. Waarin ik onder andere de conclusie trek dat het een, eh, kick-ass megahit is qua spelkwaliteit.

Ik was vandaag even bij de Bart Smit en daar zag ik geen Zelda’s staan. Ondanks dat ik de game niet wilde kopen, ging ik toch in de rij staan. Omdat ik benieuwd was. Ik keek toe hoe ‘Disney Sports Skateboarding’ voor de Game Boy Advance werd gekocht door een jochie van een jaar of tien met groen haar. You gotta have green hair! Ach, zo’n ventje maak je toch niet wijs dat hij bagger koopt, hoeveel moeite je ook doet. Sterker nog, hij zal waarschijnlijk best plezier beleven aan zijn klotespelletje.

The Wind Waker was donderdag al in de verkoop gegaan. Alle zestig exemplaren waren die dag nog voor sluitingstijd verkocht. Helaas meneer, geen Zelda meer.

Is de nieuwe Zelda ook een kick-ass megahit qua spelverkopen (naast spelkwaliteit) of heeft Nintendo weer eens te weinig geleverd? Waarschijnlijk van allebei een beetje, net als eind februari toen ‘Metroid Prime’ verscheen, ook op de GameCube.

Het jochie dat wil skateboarden met Mickey Mouse op de Game Boy Advance illustreert de fase waarin de videogame-industrie zich momenteel bevindt. Die is doorgebroken naar de massa, maar cultureel videogamebesef bestaat nog niet. Bekende namen verkopen, spelkwaliteit is een bijzaak.

Er zijn best wel mensen die weten dat Metroid Prime en The Wind Waker twee van de beste games van de afgelopen vijf jaar zijn. Goddank zijn ze er en rennen ze twee dagen voor de release al naar de winkel. Maar het zijn er niet genoeg, want mark my words, net als bij Metroid is de Zelda-verkoopgekte over maximaal een week voorbij.

Dat ventje met groen haar heeft een Game Boy Advance. Zijn grote broer heeft een PlayStation 2. Er zijn te weinig mensen die een GameCube kopen omdat je daar twee van de beste games van de afgelopen vijf jaar op kunt spelen. Terwijl dat in werkelijkheid een van de beste redenen is om een spelcomputer aan te schaffen…

Zo. Ben je bekomen van mijn betoog, lees dan dit vermakelijke verhaaltje van een zeilende opa met een Game Boy-spelende kleinzoon. Ik ontdekte het toevallig via Google.