Zeven jaar

Het is vandaag precies zeven jaar geleden dat ik mijn eerste website begon. Zeven jaar! Ongelooflijk.

Ik denk dat het januari 1996 was dat we thuis toegang tot internet kregen, heel toepasselijk via Thuisnet, de internetprovider voor medewerkers van de Universiteit Leiden. Mijn vader was (en is) werkzaam voor de fotodienst van Biologie, daarom kon dat. Ik had mijn Super Nintendo vele maanden eerder verkocht in ruil voor budget om pc-spelletjes te kopen, maar in mijn eerste maanden op internet hervond ik mijn enthousiasme voor Nintendo.

Ik hing wat rond in hopeloos trage HTML-chatboxen waar men het over Nintendo had en ik ontdekte onder andere wat Square en ‘Final Fantasy’ waren (een speluitgever en diens epische RPG’s die toen nog nooit in Europa waren verschenen). Ook kwam ik te weten dat Nintendo bezig was met een nieuwe console: de Nintendo 64. Ik kreeg een favoriete website: The Unofficial Nintendo 64 Headquarters van Scott McCall, alias N64HQ. Deze site was zijn tijd ver vooruit en bracht nieuwtjes en goed geïnformeerde geruchten over Nintendo’s toekomstige product. De site zag er goed uit, was compleet, schreef geen onzin, en bracht bovendien lekker leesbare teksten. Een unicum voor die tijd.

Op 2 april 1996 was het tijd voor mijn eigen, lichtelijk op N64HQ gebaseerde, maar ergens ook weer erg originele The Unofficial Zelda Headquarters, alias ZHQ. Een site die alleen maar over het Nintendo-spel ‘The Legend of Zelda’ ging. Helemaal in het begin deed ik niet veel meer dan het web afzoeken naar plaatjes en tekstjes (en wat waren de pre-Google-zoekmachines kut). Ook was de site een uitlaatklep voor mijn creativiteit: er stonden afzichtelijke 3d-logo’s op, en striptekeningen. Die scande ik, om ze op de pc in te kleuren.

Zelda Headquarters was de eerste website, ooit, die alleen maar over het spel Zelda ging. In die tijd bracht Zelda.com nog vooral porno (echt gebeurd!). Aanvankelijk werd ik gehost door De Digitale Stad. Als ik me niet vergis, had ik er 500 kilobyte ruimte op de server. De truc was natuurlijk om breun (die thuis nog geen internet had) een tweede account te laten openen en de twee sites lekker naar elkaar te laten linken.

Twee jaar later waren er vele honderden Zelda-sites. Twee jaar later had ik de domeinnaam ZHQ.com geregistreerd, was ik aangesloten bij IGN (een website-netwerk dat advertenties voor me verkocht) en verdiende ik zomaar duizenden guldens per maand. Dat duurde gelukkig maar een maand of drie, maar toch. Het gebeurde wel. Twee jaar later (ik heb het nog steeds over 1998, ik was 18) werd ik ook uitgenodigd door Nintendo om naar Duitsland te komen, om daar de nieuwe Zelda voor de Nintendo 64 alvast te spelen. Mede dankzij Rob Smit kon ik daar artikelen over schrijven voor de VPRO Gids en het NRC Handelsblad. En de rest is eigenlijk geschiedenis…