Zwaarder dan de andere games

Ooit kocht ik op een obscuur marktje in Moskou vier spelcassettes. Ze waren oranje en waarschijnlijk gemaakt voor de Japanse NES, de Famicom. Of een kloon daarvan. Ik heb ze nooit kunnen testen, maar daartoe had ik ook nooit de intentie. Ik kocht ze omdat ik een souvenir wilde van dat obscure marktje en vanwege […]

Ooit kocht ik op een obscuur marktje in Moskou vier spelcassettes. Ze waren oranje en waarschijnlijk gemaakt voor de Japanse NES, de Famicom. Of een kloon daarvan.

Ik heb ze nooit kunnen testen, maar daartoe had ik ook nooit de intentie. Ik kocht ze omdat ik een souvenir wilde van dat obscure marktje en vanwege de prachtige en onwaarschijnlijke etiketten: ‘Contra 6’, ‘Super Revolution Heroes’, ‘Battletoads 3’ en ‘Steely Warrior’. Ze kostten ieder 45 roebel, behalve Steely Warrior, die kostte 55 roebel.

Vandaag, bij het uit de kast pakken van mijn debug-PlayStation 2, vielen mijn oranje spelcassettes op de grond en broken ze bijna allemaal open — in twee stukjes plastic en een los printplaatje. Alleen die dappere Revolution Heroes bleken bestand tegen de impact met de vloerbedekking.

Tijdens het in elkaar zetten flitste er een ‘Bassie & Adriaan’-achtig avontuur door mijn hoofd. Misschien kwam ik wel een schatkaart tegen, door een of andere Hongkong-handelaar in zijn laatste illegale videogame gepropt. Maar het enige wat ik ontdekte, was dat het printplaatje van Steely Warrior iets groter was dan die van zijn collega’s. Waarschijnlijk een groter spel, qua data-omvang — vandaar de hogere prijs.

Ik heb ze nu naast mijn iBook liggen, en wat blijkt, Steely Warrior is ook zwaarder dan de andere games. Ongelooflijk.