De nieuwe PlayStation: weer een kastje

Deze gamecolumn stond op 19 februari in nrc.next. Download de PDF.

Morgen kondigt Sony in New York een nieuwe PlayStation aan, die mogelijk dit najaar al in de winkels ligt. Mijn vrouw schrok een beetje van dat nieuws: komt er dan nóg een kastje onder de tv? Is dat echt nodig?

Steve Jobs plaatste Apple graag op het “kruispunt van de vrije kunsten en technologie”, maar bij games zijn die twee nog meer vervlochten. Een nieuwe spelcomputer is als een dvd-speler met de belofte van spannendere en grappigere films: in het beste geval faciliteert de verbeterde technologie een type spellen dat eerder gewoon niet mogelijk was.

Maar games zijn inmiddels zo realistisch dat het oppompen van de graphics steeds minder voor een duidelijke verbetering zorgt. Laat staan dat, bijvoorbeeld, het grotere aantal objecten dat de beeldkaart kan tekenen, nog tot heel nieuwe spelconcepten inspireert.

De vraag is dus vooral wat Sony’s spelontwerpers in voorbereiding hebben. Van één gerucht gaat mijn gamehart sneller kloppen: dat The Last Guardian wel eens naar de nieuwe PlayStation zou kunnen komen. Dit is de nieuwe game van de ontwikkelgroep die zichzelf eerder onsterfelijk maakte met de sfeervolle, minimalistische avonturenspellen Ico en Shadow of the Colossus.

The Last Guardian, over een jongetje en zijn monsterlijk grote vogelbeest, werd ooit aangekondigd voor de PlayStation 3. De trailer zag er geweldig uit, maar schijnbaar hadden de makers problemen om hun ambities waar te maken. Zou het ze met hulp van de nieuwe PlayStation wel lukken?

Ik heb die oude beelden aan mijn vrouw laten zien: ze overweegt nu om de nieuwe PlayStation toe te laten in onze tv-meubel. Ik heb haar maar niet verteld dat er dit jaar waarschijnlijk ook nog een nieuwe Xbox komt.