Miiverse, de geslaagde sociale laag van de Wii U

Deze Next Level-column stond op 14 december in nrc.next. Download de PDF.

Twee weken geleden schreef ik over Wii U, de nieuwe Nintendo-spelcomputer die je zowel speelt op je tv als op de tablet in je handen. Destijds kon ik wel het apparaat en de games testen, maar niet de menusoftware. Die was pas te downloaden op de dag dat mijn artikel in de krant stond.

Het slechte nieuws: de menusoftware is bedroevend traag. Maar één aspect maakt een boel goed: Miiverse. Een soort internetforum dat een sociale laag vormt tussen de spelcomputer en de game die je speelt.

Het slimme is dat games je oproepen om berichten te plaatsen op Miiverse. Dat kunnen tips zijn, aanbevelingen, hartenkreten, of opschepperij over je score. Je kunt namelijk ook een screenshot meesturen. Beter nog: je kunt zelf een tekeningetje maken met de stylus op het touchscreen van de GamePad.

Toen ik New Super Mario Bros. U speelde, besloot ik dan ook om per level een tekening te maken, van iets wat ik in dat level had meegemaakt. Al snel druppelden er wat Ja!’s (Nintendo’s variant op de Like) binnen van bevriende spelers, maar ook van vreemden.

Ineens zat ik niet meer in mijn eentje op de bank Mario te spelen, maar samen met een levendige community. En dat zonder dat ik online hoefde te gaan, wat ook helemaal niet kan met Mario en waarschijnlijk niet erg leuk zou zijn.

Vandaag ontdekte ik dat de Amerikaanse gamejournalist Jeremy Parish hetzelfde is gaan doen. Hij heeft er zelfs een ‘project’ van gemaakt en het een naam gegeven: New Super Miiverse Bros. Parish kan een stuk beter tekenen dan ik en stopt er ook meer tijd in. Hij heeft al een aardige volging opgebouwd, scoort bergen Ja!’s en kwam zelfs langs in een officieel Nintendo-filmpje. Dankzij Parish zijn ook alweer anderen aan het tekenen geslagen.

Je kunt zeggen: dit kan allemaal ook op Twitter en Facebook, of op pc-gamedienst Steam, dat een sterk sociaal component heeft. Maar Nintendo snapt dat een geïntegreerde oplossing, die goed gebruikmaakt van de Wii U GamePad, iets significant anders kan opleveren. Nu maar hopen dat het doorontwikkeld wordt, want hoe leuk Miiverse ook is, het voelt als een eerste versie waar nog heel veel aan kan worden toegevoegd.