Na ruim tien jaar DS’en is de rek er wel uit

Recensie van de New Nintendo 3DS

Een korte versie van deze recensie stond op 10 februari in nrc.next, en een dag later in NRC Handelsblad. Download de NRC-PDF.

Terwijl smartphones de wereld overnemen en er in mobiele games tientallen miljarden euro’s omgaan, houdt het Japanse Nintendo dapper vol met zijn eigen gameapparaten. Daar valt wat voor te zeggen: die joystickjes en knopjes zorgen voor een precisie en directheid waaraan touchscreens niet kunnen tippen. En als je Nintendo’s uitstekende eigen games wilt spelen, moet je er toch aan geloven.

Aan die status quo verandert deze week weinig met de New 3DS, een vrij subtiele update van Nintendo’s evergreen, de draagbare Nintendo DS (voor ‘Dual Screen’). Een nazaat van de aloude Game Boy. In 2011 kreeg dit inklapapparaat een 3D-scherm, waar je récht voor moest zitten wilde het effect goed werken. De New 3DS verbetert dit met wat Nintendo ‘superstabiel 3D’ noemt; doordat de ingebouwde camera in de gaten houdt waar jij je ten opzichte van het apparaat bevindt, kan het 3D-effect constant worden aangepast.

Om dit mogelijk te maken zijn de processor iets sneller en het werkgeheugen iets groter. Maar er komen ook games aan die hun voordeel doen met de extra power en daardoor alleen werken op de New 3DS.

Eigenlijk zijn de toegevoegde besturingsmogelijkheden belangrijker: de stugge C-stick aan de rechterkant, en de ZL- en ZR-knoppen achterop. Hiermee schikt de DS zich in het aantal joysticks en knoppen eindelijk naar de conventies van ‘grote’ spelcomputers zoals de PlayStation en Xbox, wat het voor gamemakers iets eenvoudiger zal maken om hun creaties naar dit apparaat over te zetten.

De New 3DS is er in twee groottes; geheel tegen de trend in zijn beide varianten even dik en zelfs iets groter dan hun voorgangers, terwijl alleen het scherm van de normale New 3DS iets groter is dan dat van zijn voorganger. In beide gevallen is het aantal pixels op het scherm gelijk gebleven.

In een gebaar naar de Super Nintendo, uit de jaren negentig, hebben de belangrijkste actieknoppen een kleurtje gekregen. En dan heeft de New 3DS ook nog eens een ingebouwde NFC-chip, ter ondersteuning van de populaire Amiibo-figuurtjes.

Tegelijk met de New 3DS komt vrijdag een nieuwe versie van Majora’s Mask uit, de meest psychedelische aflevering van The Legend of Zelda. Als je zo’n diepgaande avonturengame een paar uur speelt, snap je waarom een speciaal game-apparaat nog steeds bestaansrecht heeft. Zeker met de extra grote New 3DS XL. Al voelt het ook alsof de rek er na dik een decennium van DS’en wel zo’n beetje uit is. Het wordt tijd dat Nintendo ons met iets nieuws verrast.

3/5 ballen

De New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL zijn verkrijgbaar vanaf 13 februari.