Openheid/geslotenheid vs. integratie/fragmentatie: aanvullingen op mijn opiniestuk

Vandaag in nrc.next een opiniestuk van mijn hand, over de ‘geslotenheid’ van Apple. Het viel me op dat deze discussie ook in Nederland in steeds bredere kringen wordt gevoerd. En het viel me op dat er vrijwel altijd wordt gekozen voor de ‘open/gesloten’-framing. Voor wie de krant niet leest, heb ik het artikel lokaal gecached. Zie ook het blogstukje naar aanleiding van mijn artikel.

Op papier is de ruimte praktisch beperkt en met een breed publiek is de noodzaak voor scherpte en punctualiteit groot. Daarom is een flink aantal ideeën en overwegingen gesneuveld in de redactiefase. Hier alsnog een greep uit het assortiment, plus nog wat gedachten die me vanmorgen te binnen schoten.

Update: o ja, de vergelijking van de App Store met fysieke retail en spelcomputers. 30% afdragen is veel, maar als je een doos in een echte winkel legt, ben je blij als je 30% overhoudt. En dan is er nog de vergelijking met het consolemodel.

Update 2: en hopelijk de laatste toevoeging, web apps zijn de elephant in the room. Had ik die ook nog in het verhaal willen verwerken, was het helemaal een onnavolgbare warboel geworden.